
למי אסור לעשות תזונה קטוגנית
לתזונה הקטוגנית יתרונות בריאותיים רבים אבל…
לתזונה הקטוגנית יתרונות בריאותיים רבים. הדיאטה הקטוגנית נחשבת כאחת מן הדיאטות היעילות ביותר לירידה במשקל ושמירה על משקל זה לאורך זמן.
התזונה הקטוגנית עוזרת לשיפור המדדים הבריאותיים ומורידה את רמת הדלקתיות בגוף.
מחקר חדש שיצא לאחרונה קובע כי דיאטה קטוגנית משפרת זיכרון מרחבי וזיכרון חזותי, מורידה את מדדי הדלקת במוח, גורמת לפחות מוות נוירונאלי ומאטה את קצב ההזדקנות התאית.
אבל למרות כל היתרונות הבריאותיים הרבים של התזונה, עדיין לא כל אחד יכול לבצע את התזונה.
הערה חשובה
חשוב לציין שאני מביא בפניכם את המידע העדכני ככל האפשר, אך אין לראות במידע זה כהמלצה רפואית. יש להתייעץ עם הרופא שלכם לפני כל ביצוע שינוי תזונתי.
מי לא יכול לעשות דיאטה קטוגנית
לצערי, אנשים הסובלים מבעיות רפואיות מסוימות אינם יכולים לבצע את התזונה. הסיבות לכך הן רבות ושונות כדוגמת בעיות מטבוליות, השפעה של תרופות וכדומה.
חשוב לציין כי התזונה הקטוגנית והשפעותיה על מצבים בריאותיים מסויימים הם תחומים בהם עדיין לא נעשו מספיק מחקרים. יש לזכור כי סביב התזונה קיימות תפיסות מישנות שאינן תואמות את המציאות, גם בקרב אנשי הרפואה.
תחום הרפואה הוא תחום שמתקדם ומשתנה חדשות לבקרים וההמלצות של אתמול לא בהכרח יהיו תקפות למחר. לכן תמיד יש להתייעץ עם הרופא שלכם לפני כל שינוי בתזונה.
אנשים הסובלים מהבעיות הבאות מומלץ להם המנע מלעשות תזונה קטוגנית אלא אם הם עושים זאת בהמלצה ופיקוח רפואי. יש לזכור שכל מקרה הוא לגופו.
חולי סוכרת
סוכרת מסוג 1
תזונה קטוגנית עשויה להביא לשיפור קצר-טווח באיזון הגליקמי בחלק מהחולים עם סוכרת מסוג 1, אם כי העדויות בנושא מוגבלות. למרות התועלת האפשרית של דיאטה קטוגנית בחולים עם סוכרת מסוג 1, חסרים נתונים רבים בנושא.
המחסור באינסולין וריבוי בהורמוני דחק עלול לגרום לחַמֶּצֶת קטוטית סוכרתית (קטואסידוסיס) שהיא מסכנת חיים וקיים גם חשש להיפוגליקמיה.
ההמלצה: לבצע את התזונה אך ורק לאחר קבלת אישור רפואי ותחת ליווי רפואי צמוד.
סוכרת מסוג 2
לתזונה הקטוגנית יתרונות רבים בטיפול בסוכרת מסוג 2 מאחר והתזונה הקטוגנית פועלת על חשיפה נמוכה לאינסולין ומשפרת את מצב תנגודת האינסולין שלנו.
התמדה בתזונה הקטוגנית עשויה להביא לשחרור מנטילת חלק גדול מהתרופות לטיפול בסוכרת, בעיקר מאינסולין או מתרופות פומיות המעודדות את הפרשת ההורמון.
הירידה במשקל שבדרך כלל מלווה את הדיאטה הקטוגנית עוזרת כמובן לשפר את המצב.
ההמלצה: אפשרי אחרי התייעצות עם הרופא שלכם.
שימוש במעכבי SGLT-2
תרופות מסוימות, כדוגמת מעכבי SGLT-2, בשילוב התזונה עלולים לגרום למצבים של היפוגליקמיה או לחַמֶּצֶת קטוטית סוכרתית (קטואסידוסיס).
ההמלצה: לבצע את התזונה לאחר התייעצות עם הרופא שלכם ובליווי רפואי צמוד.
מחלות כליה
התזונה הקטוגנית והשפעתה על הכליות
עומס על הכליות
קיימת אמונה מוטעית כי דיאטה קטוגנית, בה אנו כביכול צורכים הרבה חלבון, מעמיסה על הכליות ועלולה לפגוע בהן.
מכיוון שצריכת החלבונים בתזונה הקטוגנית מוגבלת ונעה סביב 1.2 – 2 גרם חלבון למשקל גוף רזה. צריכת חלבונים בכמויות אלו אינה נחשבת צריכה גבוהה ברמה כזו היוצרת עומס על הכליות, גם אם עוברים את הכמות היומית המומלצת. (לקרוא עוד על מגבלת החלבונים לחצו פה).
בעיות בכליות
אנשים הסובלים מהפרעה משמעותית בתפקוד כלייתי רצוי שימנעו מן התזונה או יבצעו אותה בפיקוח רפואי צמוד.
אם הפגיעה היא קלה, או נובעת מסיבוך של הסוכרת – דווקא איזון של הסוכר יכול לשפר את המצב.
מומלץ למי שיש רק כליה אחת להימנע מתזונה קטוגנית.
בכל מקרה יש להתייעץ עם הרופא שלכם ולעשות את התזונה בליווי רפואי צמוד.
אבנים בכליות
אחד הגורמים להווצרות אבני כליות היא התייבשות.
בתזונה הקטוגנית השילוב בין צריכת הפחמימות הנמוכה והחשיפה הנמוכה לאינסולין גורמת לגוף לשחרר הרבה מים דרך השתן.
כתוצאה מכך אנו עלולים להגיע למצב של התייבשות. בלי כל קשר למצב רפואי ספציפי. שתו הרבה מים.
אנשים הסובלים מבעיות של אבנים בכליות יכולים לעמוד בתזונה תוך שתיה מרובה של מים בשילוב נטילה של תרופת מרשם ולכן חובה להתייעץ עם רופא ולעשות את התזונה תחת פיקוח רפואי צמוד.
יש גם בשורות טובות הכירו את – Sirt 1
ביצוע של תזונה קטוגנית גורם לגוף שלנו להיכנס לתהליך שבסופו הגוף שלנו מייצר יותר גנים שנקראים Sirt1.
גנים אלו משפרים את יכולת הגוף לשרוד ולכן משפרים את סיכויי הפרט בשעת משבר.
אם פעילות גנים אלו נמשכת לאורך זמן, הם יכולים גם לשפר מאוד את בריאות האורגניזם ולהאריך את חייו. למעשה, גנים אלו פועלים להפך מגני ההזדקנות, כלומר, הם גנים מאריכי חיים.
ייצור גן ה- Sirt1 זה בא על חשבון ייצור של גנים אחרים הגורמים להתדרדרות בתפקוד הכלייתי. הגוף שלנו יוצר מעין הגנה על החלבון של הכליות. זהו עוד אחד מהיתרונות הרבים של התזונה הקטוגנית.
תזונה קטוגנית הריון והנקה
האם ניתן לבצע תזונה קטוגנית במהלך הריון או הנקה? זהו כמובן נושא מאוד מורכב ורגיש.
לצערנו לא נוכל למצוא הרבה תשובות מעולם המחקר מאחר ולא נערכו מחקרים בנושא, בגלל עניינים אתיים הקשורים לניסוי על עוברים.
ממעט המחקרים שיש על הנושא, שנעשו על עכברים נראה כי ישנה השפעה לרעה של הקטוזיס על התפתחות העוברים מבחינת גודל הלב, המוח וההיפותלמוס.
גופי הקטון עוברים דרך השליה ומשפיעים על התפתחות העובר. בכתבה שפורסמה במגזין New England שבה עקבו אחר התפתחות ילדים של נשים שהיו להן רמות קטונים גבוהות בזמן ההריון, הראו שיש הבדל בציוני מבחן האפגר, הגעה לאבני הדרך בהתפתחות הילד והשפעה על האינטיליגנציה.
כשאין מספיק מידע וישנם מחקרים על חיות אשר מעלים שאלות, הרפואה נוקטת בעמדה שמרנית שממליצה שלא לעשות תזונה קטוגנית בזמן ההריון.
אני מכיר נשים שעשו תזונה קטוגנית בזמן הריון והן טוענות שזה היה ההריון הכי טוב קל שהיה להן והתינוקות טפו טפו בריאים לחלוטין. אך עדיין ישנם מקרה שונים קיימות מספר עדויות על בעיתיות (מזה אי אפשר להסיק דברים בצורה
קושי נוסף הוא כמובן ההשגחה על ניהול התזונה בזמן ההריון (וההנקה) מאחר והצרכים התזונתיים של האמא והתינוק משתנים משבוע לשבוע דבר המחייב מעקב צמוד מאוד.
זה המידע שיש כרגע לפי מה שאני מעודכן. אם יש למישהו משהו יותר עדכני אשמח לשמוע.
תזונה קטוגנית וגאוט
גַאוּט בלועזית, שיגדון או צינית בעברית, הם השמות של דלקת מפרקים הנובעת רמות גבוהות של חומצת שתן באופן עקבי בדם, מצב הקרוי "היפר-אוּריצֶמִיַה (Hyperuricemia).
המחלה באה לידי ביטוי בהתקפים של דלקת מפרקים המלוּוה בנפיחות ובכאב עז במפרק. הדלקת נוצרת כתגובה של מערכת החיסון למשקעים גבישיים של חומצה אוּרית במפרק. המחלה עלולה לגרום לסבל רב.
המחלה קשורה לסגנון חיים של אכילה ושתייה מרובה, אך גם לגנטיקה. בנוסף קיימת גם השפעה של גורמים כמו יכולת הגוף לפנות את החומצה האורית מן הגוף (מצב הכליות), תרופות, סוכרת, השמנת יתר, יתר לחץ דם ועוד.
חשוב לציין כי רמה גבוהה של חומצה אורית לא בהכרח תוביל לגאוט. גאוט מתרחש כאשר יש רמות גבוהות של חומצת שתן בדם, אך לא כל החולים בהיפר-אוריצמיה (רמות גבוהות של חומצת שתן בדם) יחלו בגאוט. כמו כן, יתכן ולא כל אלו הסובלים מגאוט יהיו להם רמות גבוהות של חומצת שתן.
אובחנתי כחולה גאוט
אם יש לכם גאוט יתכן מאוד שתזונה קטוגנית לא תהיה מתאימה לכם, מאחר שתיתכן עליה ברמות החומצה האורית שלכם, דבר אשר עלול להחמיר את המחלה ואת עוצמת ההתפרצות של ההתקפים.
מצד שני, יש מחקרים המראים שתזונה קטוגנית, אשר מפחיתה את הדלקתיות שבגוף, יכולה לסייע בניהול התקפי הגאוט והפחתת שכיחותם.
אם אתם מוגדרים כחולי גאוט ואתם מתחילים את התזונה הקטוגנית חשוב שתתייעצו עם רופא. בתחילת הדרך בתזונה יש "תחרות" בין הפרשות הקטונים (התוצר של פירוק השומן) מן הגוף בשתן לבין הפרשת חומצת השתן. תחרות זו עלולה לגרום להצטברות של חומצת שתן בדם. רצוי לקחת תרופה לסייע בתקופה זו, כדוגמת אלופורינול (אלוריל), זוהי תרופה ותיקה ומוכרת לטיפול בגאוט. אך הדבר מחייב התייעצות ובדיקה על ידי רופא.
שימוש בתרופות מסוימות
אנשים המשתמשים בתרופות מסויימות לא יכולים לבצע את התזונה הקטוגנית מאחר ויש התנגשות בין התזונה לבין התרופות שהם לוקחים.
במידה ואתם נוטלים תרופות מומלץ לכם להתייעץ עם הרופא שלכם לפני כל ביצוע של שינוי תזונתי.
הפרעות אכילה
אם אתם סובלים מהפרעות אכילה כדוגמת בולמיה, אנורקסיה, תת משקל וכדומה, התזונה הקטוגנית אינה בשבילכם. לפני הכל טפלו בעצמכם.
מה הלאה?
אם אתם מעוניינים לדעת עוד על התזונה הקטוגנית השפויה, מה העקרונות שלה ואיך עושים אותה, אתם מוזמנים לקרוא פה על עקרונות התזונה הקטוגנית – הרעיון שמאחורי התזונה