תפריט התחלתי לתזונה הקטוגנית
אחרי שלמדנו את העקרונות לבניית תפריט התחלתי לדיאטה הקטוגנית, ואת הדגשים שצריך לשים אליהם לב, בואו וניגש למלאכת בניית התפריט.
התפריט יורכב משלוש ארוחות: ארוחת בוקר, ארוחת צהרים וארוחת ערב.
ארוחת הבוקר
ארוחת הבוקר היא הארוחה הקלה של היום והיא תהיה מורכבת מביצים, דגים ומעט ירקות בליווי שתיה חמה או קרה.
ארוחת צהריים
ארוחת הצהריים תהיה הארוחה הכבדה של היום ותכיל מנת בשר שמן (200 - 300 גרם) שלצידה מנה קטנה של ירק (100 - 200 גרם)
ארוחת ערב
ארוחת הערב תהיה חזרה של ארוחת הבוקר או הצהריים לפי ההרגשה שלכם.
מאגר המזונות המותרים לתפריט ההתחלה של התזונה הקטוגנית
כפי שלמדנו בעקרונות לבניית התפריט, מאגר המזונות שלנו לתחילת הדיאטה הקטוגנית הוא מצומצם יותר לשבועיים הראשונים לתזונה. לאחר שנהיה שבועיים לפחות בתזונה נוכל להתחיל להרחיב את רשימת המוצרים שנשתמש בה בתזונה.
ברשימה הבאה תמצאו את רשימת המזונות שעליהם יש לבסס את התזונה שלכם בשבועיים הראשונים של הדיאטה הקטוגנית.
הרשימה מחולקת לפי קטגוריות.
מאכלים מן החי - בשר וביצים
קטגוריה זו, של מאכלים מן החי, אמורה להיות הבסיס המרכזי של תפריט ההתחלה שלכם כשאתם מבצעים את צעדיכם הראשונים בתזונה הקטוגנית. מקטגוריה זו אפשר לאכול ללא הגבלה, כמובן שאוכלים רק שרעבים.
תמיד נעדיף להתמקד בנתחים השמנים אך במידה ומשתמשים בנתחים רזים, נוסיף להם שומן ממקור חיצוני.
נתחים שמנים: אנטרקוט, אסאדו, צוואר, צלעות, אוסובוקו, חזה בקר עם השומן, חלק מבשר הצלעות, שריר 8, בשר טחון שמן וכדומה. קבב, המבורגר ונקניקיות – קונים רק מוצרי פרמיום לא מעובדים, העשויים מבשר נטו ותבלינים.
נתחים רזים (יש להוסיף להם שומן): סינטה, שייטל, כתף 5.
חלקי פנים: כבד, שקדים, כליות, מח, ריאות, לב וכדומה.
בשר לבן
נתחים שמנים: צוואר, צלעות, בטן (בייקון), שומן.
נתחים רזים: כתף, סינטה, טחון ללא תוספת שומן.
חלקי פנים: כבד, שקדים, כליות, מח, ריאות, לב וכדומה.
עוף
נתחים שמנים: כנפיים וכרעים עם העור.
נתחים רזים: פרגית.
חלקי פנים: כבד, לבבות וכדומה.
הודו
נתחים שמנים: כנפיים ושוקיים עם עור. נתחים רזים: שווארמה נקבה. חלקי פנים: כבד, לבבות וכדומה.עופות אחרים
ברווזים, מולארד, אווזים.
נתחים שמנים: כנפיים ושוקיים עם העור, חזה עם השומן.
דגים
דגים שמנים: סלמון, פורל ומקרל.
דגים אחרים: לברק, בס, בורי, דניס, ברבוניה, מוסר, סול, אמנון וכדומה.
דגים משומרים: סרדינים, דגים מלוחים, דגים מיובשים, דגים מעושנים, דגים משומרים בשמן או מים, ביצי דגים וכבד דגים. יש לוודא שלא מדובר במוצרים מעובדים שמוסף להם סוכר וחומרים שאינם בתזונה.
פירות ים
פירות ים מכילים מעט מאוד שומן, הם בעיקר חלבון ומכילים גם פחמימות.
שרימפס, קלמארי, צדפות, סרטנים, לובסטר, תמנון וכדומה.
ביצים
ביצים: חביתה, מקושקשת, ביצה עין, ביצה קשה, ביצה רכה, ביצה עלומה וכדומה. אפשר לשלב גם עשבי תיבול, פטריות, בייקון וכדומה (לא לשכוח לחשב את הפחמימות שלהם).
מאכלים מן הצומח
מאכלים מן הצומח הם אחד מן המקורות של הפחמימות בתזונה. הם אמורים לשמש כתוספת לגיוון התזונה ולא להוות עיקר התזונה. יש לבדוק את כמות הפחמימות בירקות ולוודא של עוברים את מגבלת הפחמימות היומית – 20 גרם.
עלים ירוקים
תרד, חסה סלנובה, מנגולד, בוק צ'וי, חסה אייסברג, קייל, עלי בייבי, ריג’לה, עלי חרדל, ארגולה.ירקות
סלרי (עלים), פטריות, כרובית, אספרגוס, מלפפון (גם חמוצים – ללא סוכר), שעועית ירוקה, כרוב לבן וסגול, חציל, ברוקולי, כרוב ניצנים, פלפל ירוק, פלפל חריף, קישואים, זוקיני, אספרגוס, מלפפון, שעועית ירוקה, במיה, כרוב ניצנים, קולרבי, ברוקולי, פלפל אדום, עגבנייה, ארטישוק, בצל ירוק.ירקות פחמימתיים
ירקות אלו מכילים יחסית הרבה פחמימות ויש להשתמש בהם בצמצום. בצל, שום, ג'ינג'ר.עשבי תיבול
פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, רוזמרין, קורנית, נענע.שונות
אבוקדו, זיתים (לוודא שאין תוספת סוכר בתהליך ההחמצה), מיץ לימון (לתיבול).שמנים
אפשר להשתמש בכל סוגי השמנים. שמני זרעים נחשבים פחות בריאים בגלל פרופיל השומנים שלהם (שמכיל הרבה אומגה 6) אך הם אינם פוגעים בקטוזיס.
שומן מן החי: שומן בקר, שומן כבש, שומן אווז, חמאה, ג'הי (סמנה) וכדומה.
שמן קטוגני: שמן MCT.
שומן צמחי (עדיף על שמני זרעים): שמן קוקוס, שמן אבוקדו, שמן זית, שמן שומשום.
שמנים זרעים (פחות עדיף): שמן קנולה, שמן
ממרחים
אפשר לשלב ממרחים שומניים בתזונה כדוגמת מיונז וטחינה בכמות מצומצמת. ממרחים אלו מסייעים לנו להעלות את ערך השומן שבמנה.
מיונז: מיונז ביתי תמיד יהיה עדיף על מיונז קנוי, מאחר והקנוי מכיל פחמימות וכל מיני חומרים משמרים ומייצבים.
טחינה: בשלב זה משתמשים בטחינה מוכנה ולא גולמית מאחר והגולמית מכילה הרבה יותר פחמימות.
שתיה
מים, סודה, קפה שחור, קפה נס (אבקה), אספרסו, תה, תה ירוק, קקאו 100% ללא סוכר, דייאט קולה, דייאט ספרייט.
רטבים
אפשר להכין ולאכול רטבים המבוססים על שמן בשילוב חומץ (פשוט) או מיץ לימון, תבלינים ועשבי תיבול כדוגמת צ'ימיצ'ורי. אם הרטבים קנויים יש לבדוק שאין בהם תוספות סוכר וחומרים אחרים האסורים בתזונה.
תבלינים
שימוש בתבלינים אפשרי בכמות מצומצמת מאחר והם מכילים פחמימות. יש לבדוק כי לא הוספו לתבלינים סוכרים או חומרים שאינם בתזונה.
מה הלאה?
עוברים לראות תפריט שבועי לדוגמה. (יעלה בקרוב)
הערה חשובה
למרות שאנו פועלים להביא לכם את המידע הנכון והמדויק ביותר, מדובר במדיום אינטרנטי ולכן אין לראות בתכני האתר כמקור רפואי ו/או כייעוץ תזונתי ו/או כתחליף לייעוץ שכזה. הפעילו שיקול דעת ותמיד התייעצו עם רופא או תזונאי לפני כל ביצוע שינוי תזונתי.