תזונה קטוגנית - ההתחלה

עקרונות התזונה הקטוגנית - הרעיון שמאחורי התזונה

תוכן עניינים

תזונה רגילה מול תזונה קטוגנית

התזונה המודרנית היום-יומית של מרבית האנשים היא תזונה הכוללת פחמימות וסוכרים. האנרגיה שעליה פועל הגוף (הדלק) מגיעה מפירוק של סוכרים לאנרגיה, תהליך שנקרא – גליקוליזה.

כאשר הגוף שלנו נחשף לסוכר הוא מפריש אינסולין. אינסולין משפיע על כל המערכת המטבולית שלנו: מנגנון הרעב, השובע, שריפת שומנים, הכנסת שומנים לתאים וכדומה.

האינסולין יוצר לנו מעגל אינסופי של אכילה וחשקים. אנו אוכלים ושוב נהיים רעבים. אוכלים ושוב נהיים רעבים וחוזר חלילה. אם שאלתם את עצמכם למה אתם לא מצליחים בדיאטה, זו הסיבה.

שנים של חשיפה לרמה גבוה של סוכרים מעלה את תנגודת האינסולין (עמידות לאינסולין) של התאים, דבר שעלול להוביל אף לסוכרת מסוג 2.

הרעיון שעומד מאחורי התזונה הקטוגנית, או דיאטה קטוגנית כפי שרבים קוראים לה, הוא הפחתה של כמות הסוכרים והפחמימות שאנו צורכים על מנת לשמור על הפרשה נמוכה של אינסולין. הפרשה נמוכה של אינסולין משפרת את תחושת השובע, אינה מאפשרת לשומן להיכנס אל התאים והגוף מנצל את השומן ליצירת אנרגיה במקום הסוכר והפחמימות.

אנו למעשה משנים את הדלק עליו עובד הגוף מאנרגית מבוססת על סוכרים לאנרגיה המגיעה מפירוק של שומנים.

כדי להצליח ולשנות את התהליך האנרגטי שעליו עובד הגוף, (מאנרגיה מבוססת סוכרים לאנרגיה מבוססת על פירוק שומנים), עלינו לגמול את הגוף שלנו מסוכרים ופחמימות. לכן התזונה הקטוגנית היא תזונה ללא סוכר, דלה מאוד בפחמימות ועשירה בשומנים.

מחליפים-סוג-אנרגיה

הרעיון שעומד מאחורי התזונה הקטוגנית

הגמילה מסוכרים ופחמימות מכניסה את הגוף למצב של חוסר איזון, שמאלץ את הגוף שלנו להחליף את סוג הדלק שעליו הוא פועל – במקום לפעול על אנרגיה מבוססת על גלוקוז (סוכרים) הגוף מתחיל לפעול על אנרגיה המגיעה משומנים.

מאחר ומולקולות השומן הן גדולות מידי ולא יכולות לעבור את מחסום הדם-מוח (Blood Brain Barrier), אותו מחסום שמגן על המוח שלנו מפני חומרים מזיקים. הגוף שלנו מפרק את מולקולות השומן בכבד לחלקיקים קטנים יותר הנקראים “גופי קטון” ועל שמם גם נקראת התזונה – תזונה קטוגנית. גופים אלו מסוגלים לעבור את מחסום המוח ולספק לו אנרגיה.

אנרגיה המופקת משומנים נחשבת לאנרגיה איכותית יותר לעומת אנרגיה המופקת מגלוקוז וזהו עוד אחד מיתרונות התזונה שעליהם נרחיב בהמשך.

מאיפה הגיעה התזונה הקטוגנית?

למרות שהתזונה הקטוגנית כיום נחשבת כאחד מן הטרנדים החמים בעולם הדיאטות והתזונה, מדובר בתזונה מאוד ותיקה שמקורותיה נמצאים בשנות העשרים של המאה העשרים.

התזונה הקטוגנית הומצאה לפני כמאה שנים על מנת לעזור לחולי אפילפסיה. המטרה של השינוי התזונתי הייתה לשפר את תפקודי המוח והשדרים החשמליים שבו, בעיה ממנה סובלים חולי האפילפסיה.

עם התפתחות התרופות לאפילפסיה השימוש בתזונה הקטוגנית כפתרון לחולי אפילפסיה פחת.

בשנת 1970 פרסם דוקטור אטקינס את הדיאטה דלת הפחמימות שלו, שקיבלה את שמו - דיאטת אטקינס, שבשלב הראשון שלה היא זהה לתזונה הקטוגנית. בשנות השמונים המאוחרות דיאטת אטקינס הייתה הדיאטה המומלצת לאנשי קבע בצה”ל.

התזונה הקטוגנית חזרה לכותרות כאשר בשנת 2012 פרסם המנתח האיטלקי ג’ינפרנקו קפלו מאמר התומך בתזונה מבוססת שומן כתוכנית יעילה לירידה במשקל. דבר שהעלה את המודעות לתזונה.

בשנים האחרונות התזונה הקטוגנית הפכה להיות הטרנד החם בעולם הדיאטות בעקבות שורה של סלבריטאים שרזו בזכות הדיאטה הקטוגנית והפיצו את הבשורה ברחבי הרשתות החברתיות.

שלט סגור

מי לא יכול לעשות תזונה קטוגנית?

אנשים הסובלים מהבעיות הבאות רצוי שימנעו מלעשות תזונה קטוגנית:

  • חולי סוכרת מסוג -1 - המחסור באינסולין וריבוי בהורמוני דחק עלול לגרום לחַמֶּצֶת קטוטית סוכרתית (קטואסידוסיס) שהיא מסכנת חיים.
  • חולי סוכרת מסוג -2 הלוקחים תרופות מסוימות.
  • אנשים עם הפרעה בתפקוד כלייתי, אם הפגיעה היא קלה או אם היא נובעת מסיבוך של הסוכרת - דווקא איזון של הסוכר יכול לשפר את המצב. כשהפגיעה משמעותית עדיף להימנע מהתזונה.
  • אנשים עם מחלות לב ורקע של הפרעות קצב.
  • אנשים הנוטלים תרופות מסוימות.
  • נשים בהריון ומניקות. אין עוד מספיק מחקרים בתחום. אך ההמלצה כרגע היא להמנע מאחר ועלולים להיווצר חוסרים לתינוק.
  • אנשים הסובלים מתת תזונה והפרעות אכילה.
  • אנשים עם בעיות של אבנים בכליות – חלק מן האנשים יכולים לעמוד בתזונה תוך שתיה מרובה של מים ונטילה של תרופת מרשם ולכן חובה להתייעץ עם רופא.
  • אנשים שהיה להם בעבר התקף גאוט (שיגדון) בתחילת הדרך בתזונה יש "תחרות" בין הפרשות הקטונים בשתן לבין הפרשת חומצת השתן, ואז עלולה להיות הצטברות של חומצת שתן ששוקעת במפרקים. רצוי לקחת תרופה לסייע בתקופה זו, דבר המחייב בדיקת רופא. בהמשך חומצת השתן יורדת כך שהדיאטה דווקא מיטיבה עם גאוט.

כל מקרה הוא כמובן אישי ולכן יש להתייעץ עם רופא לפני כל שינוי תזונתי, גם אם אתם אנשים בריאים.

היתרונות והחסרונות בתזונה הקטוגנית

יתרונות התזונה:

  • התזונה הקטוגנית היא תזונה אנטי דלקתית ועוזרת לרפא את הגוף מדלקתיות.
  • התזונה הקטוגנית מצוינת לירידה מהירה במשקל תוך הקניית תחושת שובע והפחתת הכמיהה למתוקים והצורך לנשנש.
  • ניתן לאכול מאכלים שומניים כמעט ללא הגבלה.
  • התזונה הקטוגנית עוזרת למנוע סכרת תוך שיפור באיזון הסוכר בדם, תוך כדי הפחתת הטיפול התרופתי.
  • התזונה הקטוגנית טובה במניעת מגרנות, עייפות כרונית וטובה לסובלים מאלרגיות שונות.
  • אנשים בתזונה הקטוגנית מדווחים על שיפור באנרגיה ורמת הריכוז ושיפור במדדים הבריאותיים (ירידה בלחץ הדם, ירידה באנזימי הכבד וכדומה).

חסרונות התזונה:

  • תפריט מצומצם ונטול פחמימות. דבר המקשה על קיום התזונה לאורך זמן.
  • אכילה חברתית או אכילה מחוץ לבית מחייבת הכנות ובדיקות.
  • בשלבים הראשונים של התזונה עלולים לסבול מריח רע של אצטון מהפה בגלל חלקיקי הקטון.
  • חלק ממקיימי התזונה עלולים לסבול מעצירויות.

מה הלאה?

אתם מוזמנים לעבור לחלק הבא - עקרונות התזונה הקטוגנית - מה לא אוכלים בתזונה.

הערה חשובה

למרות שאנו פועלים להביא לכם את המידע הנכון והמדויק ביותר, מדובר במדיום אינטרנטי ולכן אין לראות בתכני האתר כמקור רפואי ו/או כייעוץ תזונתי ו/או כתחליף לייעוץ שכזה. הפעילו שיקול דעת ותמיד התייעצו עם רופא או תזונאי לפני כל ביצוע שינוי תזונתי.

תזונה קטוגנית - ההתחלה

עקרונות התזונה הקטוגנית - הרעיון שמאחורי התזונה

תוכן עניינים

תזונה רגילה מול תזונה קטוגנית

התזונה המודרנית היום-יומית של מרבית האנשים היא תזונה הכוללת פחמימות וסוכרים. האנרגיה שעליה פועל הגוף (הדלק) מגיעה מפירוק של סוכרים לאנרגיה, תהליך שנקרא – גליקוליזה.

כאשר הגוף שלנו נחשף לסוכר הוא מפריש אינסולין. אינסולין משפיע על כל המערכת המטבולית שלנו: מנגנון הרעב, השובע, שריפת שומנים, הכנסת שומנים לתאים וכדומה.

האינסולין יוצר לנו מעגל אינסופי של אכילה וחשקים. אנו אוכלים ושוב נהיים רעבים. אוכלים ושוב נהיים רעבים וחוזר חלילה. אם שאלתם את עצמכם למה אתם לא מצליחים בדיאטה, זו הסיבה.

שנים של חשיפה לרמה גבוה של סוכרים מעלה את תנגודת האינסולין (עמידות לאינסולין) של התאים, דבר שעלול להוביל אף לסוכרת מסוג 2.

הרעיון שעומד מאחורי התזונה הקטוגנית, או דיאטה קטוגנית כפי שרבים קוראים לה, הוא הפחתה של כמות הסוכרים והפחמימות שאנו צורכים על מנת לשמור על הפרשה נמוכה של אינסולין. הפרשה נמוכה של אינסולין משפרת את תחושת השובע, אינה מאפשרת לשומן להיכנס אל התאים והגוף מנצל את השומן ליצירת אנרגיה במקום הסוכר והפחמימות.

אנו למעשה משנים את הדלק עליו עובד הגוף מאנרגית מבוססת על סוכרים לאנרגיה המגיעה מפירוק של שומנים.

כדי להצליח ולשנות את התהליך האנרגטי שעליו עובד הגוף, (מאנרגיה מבוססת סוכרים לאנרגיה מבוססת על פירוק שומנים), עלינו לגמול את הגוף שלנו מסוכרים ופחמימות. לכן התזונה הקטוגנית היא תזונה ללא סוכר, דלה מאוד בפחמימות ועשירה בשומנים.

מחליפים-סוג-אנרגיה

הרעיון שעומד מאחורי התזונה הקטוגנית

הגמילה מסוכרים ופחמימות מכניסה את הגוף למצב של חוסר איזון, שמאלץ את הגוף שלנו להחליף את סוג הדלק שעליו הוא פועל – במקום לפעול על אנרגיה מבוססת על גלוקוז (סוכרים) הגוף מתחיל לפעול על אנרגיה המגיעה משומנים.

מאחר ומולקולות השומן הן גדולות מידי ולא יכולות לעבור את מחסום הדם-מוח (Blood Brain Barrier), אותו מחסום שמגן על המוח שלנו מפני חומרים מזיקים. הגוף שלנו מפרק את מולקולות השומן בכבד לחלקיקים קטנים יותר הנקראים “גופי קטון” ועל שמם גם נקראת התזונה – תזונה קטוגנית. גופים אלו מסוגלים לעבור את מחסום המוח ולספק לו אנרגיה.

אנרגיה המופקת משומנים נחשבת לאנרגיה איכותית יותר לעומת אנרגיה המופקת מגלוקוז וזהו עוד אחד מיתרונות התזונה שעליהם נרחיב בהמשך.

מאיפה הגיעה התזונה הקטוגנית?

למרות שהתזונה הקטוגנית כיום נחשבת כאחד מן הטרנדים החמים בעולם הדיאטות והתזונה, מדובר בתזונה מאוד ותיקה שמקורותיה נמצאים בשנות העשרים של המאה העשרים.

התזונה הקטוגנית הומצאה לפני כמאה שנים על מנת לעזור לחולי אפילפסיה. המטרה של השינוי התזונתי הייתה לשפר את תפקודי המוח והשדרים החשמליים שבו, בעיה ממנה סובלים חולי האפילפסיה.

עם התפתחות התרופות לאפילפסיה השימוש בתזונה הקטוגנית כפתרון לחולי אפילפסיה פחת.

בשנת 1970 פרסם דוקטור אטקינס את הדיאטה דלת הפחמימות שלו, שקיבלה את שמו - דיאטת אטקינס, שבשלב הראשון שלה היא זהה לתזונה הקטוגנית. בשנות השמונים המאוחרות דיאטת אטקינס הייתה הדיאטה המומלצת לאנשי קבע בצה”ל.

התזונה הקטוגנית חזרה לכותרות כאשר בשנת 2012 פרסם המנתח האיטלקי ג’ינפרנקו קפלו מאמר התומך בתזונה מבוססת שומן כתוכנית יעילה לירידה במשקל. דבר שהעלה את המודעות לתזונה.

בשנים האחרונות התזונה הקטוגנית הפכה להיות הטרנד החם בעולם הדיאטות בעקבות שורה של סלבריטאים שרזו בזכות הדיאטה הקטוגנית והפיצו את הבשורה ברחבי הרשתות החברתיות.

שלט סגור

מי לא יכול לעשות תזונה קטוגנית?

אנשים הסובלים מהבעיות הבאות רצוי שימנעו מלעשות תזונה קטוגנית:

  • חולי סוכרת מסוג -1 - המחסור באינסולין וריבוי בהורמוני דחק עלול לגרום לחַמֶּצֶת קטוטית סוכרתית (קטואסידוסיס) שהיא מסכנת חיים.
  • חולי סוכרת מסוג -2 הלוקחים תרופות מסוימות.
  • אנשים עם הפרעה בתפקוד כלייתי, אם הפגיעה היא קלה או אם היא נובעת מסיבוך של הסוכרת - דווקא איזון של הסוכר יכול לשפר את המצב. כשהפגיעה משמעותית עדיף להימנע מהתזונה.
  • אנשים עם מחלות לב ורקע של הפרעות קצב.
  • אנשים הנוטלים תרופות מסוימות.
  • נשים בהריון ומניקות. אין עוד מספיק מחקרים בתחום. אך ההמלצה כרגע היא להמנע מאחר ועלולים להיווצר חוסרים לתינוק.
  • אנשים הסובלים מתת תזונה והפרעות אכילה.
  • אנשים עם בעיות של אבנים בכליות – חלק מן האנשים יכולים לעמוד בתזונה תוך שתיה מרובה של מים ונטילה של תרופת מרשם ולכן חובה להתייעץ עם רופא.
  • אנשים שהיה להם בעבר התקף גאוט (שיגדון) בתחילת הדרך בתזונה יש "תחרות" בין הפרשות הקטונים בשתן לבין הפרשת חומצת השתן, ואז עלולה להיות הצטברות של חומצת שתן ששוקעת במפרקים. רצוי לקחת תרופה לסייע בתקופה זו, דבר המחייב בדיקת רופא. בהמשך חומצת השתן יורדת כך שהדיאטה דווקא מיטיבה עם גאוט.

כל מקרה הוא כמובן אישי ולכן יש להתייעץ עם רופא לפני כל שינוי תזונתי, גם אם אתם אנשים בריאים.

היתרונות והחסרונות בתזונה הקטוגנית

יתרונות התזונה:

  • התזונה הקטוגנית היא תזונה אנטי דלקתית ועוזרת לרפא את הגוף מדלקתיות.
  • התזונה הקטוגנית מצוינת לירידה מהירה במשקל תוך הקניית תחושת שובע והפחתת הכמיהה למתוקים והצורך לנשנש.
  • ניתן לאכול מאכלים שומניים כמעט ללא הגבלה.
  • התזונה הקטוגנית עוזרת למנוע סכרת תוך שיפור באיזון הסוכר בדם, תוך כדי הפחתת הטיפול התרופתי.
  • התזונה הקטוגנית טובה במניעת מגרנות, עייפות כרונית וטובה לסובלים מאלרגיות שונות.
  • אנשים בתזונה הקטוגנית מדווחים על שיפור באנרגיה ורמת הריכוז ושיפור במדדים הבריאותיים (ירידה בלחץ הדם, ירידה באנזימי הכבד וכדומה).

חסרונות התזונה:

  • תפריט מצומצם ונטול פחמימות. דבר המקשה על קיום התזונה לאורך זמן.
  • אכילה חברתית או אכילה מחוץ לבית מחייבת הכנות ובדיקות.
  • בשלבים הראשונים של התזונה עלולים לסבול מריח רע של אצטון מהפה בגלל חלקיקי הקטון.
  • חלק ממקיימי התזונה עלולים לסבול מעצירויות.

מה הלאה?

אתם מוזמנים לעבור לחלק הבא - עקרונות התזונה הקטוגנית - מה לא אוכלים בתזונה.

הערה חשובה

למרות שאנו פועלים להביא לכם את המידע הנכון והמדויק ביותר, מדובר במדיום אינטרנטי ולכן אין לראות בתכני האתר כמקור רפואי ו/או כייעוץ תזונתי ו/או כתחליף לייעוץ שכזה. הפעילו שיקול דעת ותמיד התייעצו עם רופא או תזונאי לפני כל ביצוע שינוי תזונתי.